• Finland
 • +358 (0)50 4625 675

ArtRadius Saksala

 

international artist-in-residence program in rural Finland


education

ZOMERPROGRAMMA ART EDUCATION


 • information art education index
 • art education program
 • zomerprogramma voor leerkrachten
 • fly in the sky
 • collection children's art
 • publications
 • organizations for child art

 • kunst – natuur – kindertekeningen – ruimte – verbeelding

  vierentwintig uur licht in FINLAND

  WORKSHOPS EN SEMINARS

  FLY IN THE SKY

  volwassenen

  workshops kunst en kunsteducatie gedurende de zomervakantie

  maximum  8 volwassenen en 8 kinderen in dezelfde workshop

  1 week (maandag t/m zaterdag 5 nachten) € 340 per persoon, inclusief: schildercursus, basis materialen, educatief programma, lunch en verfrissingen, overnachting (op basis van  3 personen per studio)

  extra: 1-persoons kamer € 115 per week, beperkt beschikbaar

  CHILDREN'S PAINTINGS, A STORY OF IMAGES

  seminar en workshop september

  8 dagen (zaterdag-zondag 8 nachten) € 550 per persoon, inclusief: seminar, schildercursus, basis materialen, educatief  programma, lunch en verfrissingen, overnachting (op basis van 3 personen per studio)

  extra: 1-persoons kamer +€ 195 - 8 nachten, beperkt beschikbaar

  het programma voor dit seminar zal bestaan uit bijdragen uit verschillende landen
  zo zal reggio Emilia uit Italië een bijdrage leveren, maar ook de Nederlandse stichting AllaprimA
  samen met de ervaringen uit het Finse onderwijsgbied zullen de deelnemers een schat aan informatie en ervaringen opdoen

  het programma zal vergezeld gaan van verschillende bijdragen uit diverse kunstgebieden


  FLY IN THE SKY

  kinderen

  workshop 

  3 dagen (dinsdag - donderdag 10 -15 ) € 70 per kind, inclusief: schildercursus, materialen en verfrissingen

  de kinderen gaan iedere dag naar huis (op eigen gelegenheid)
   

  Boek kindertekeningen een beeldverhaal door de kunstdocent Marja de ong Kindertekeningen een beeldverhaal is gebaseerd op meer dan 30 jaar ervaring met kinderen van 2 tot 18 jaar.
  In het boek kindertekeningen een beeldverhaal wordt aandacht geschonken aan de voorwaarden voor het beeldend werken. Overzichten van materiaal, werkwijze en achtergronden maken het boek kindertekeningen een beeldverhaal tot een uniek naslagwerk.
  Reeksen met individuele ontwikkelingen van kinderen maken het boek kindertekeningen een beeldverhaal wereldwijd uniek. Meer dan 400 afbeeldingen verslaan de kinderlijke verbeelding in Kindertekenigen een beeldverhaal.


  De Nederlandse kunstenaar en tekendocent Marja de Jong heeft haar hele (arbeids)leven gewerkt met kinderen en heeft als gevolg daarvan een interessant overzicht aan kindertekeningen opgebouwd. Deze collectie is sinds 1990 ondergebracht in stichting AllaprimA met de bedoeling de duizenden werkstukken bij elkaar te houden en toegankelijk te maken voor het publiek. Al geruime tijd werd daarom door stichting AllaprimA  naar een mogelijkheid gezocht om deze unieke collectie kindertekeningen verantwoord onder te brengen. In 2003 heeft het bestuur definitief besloten de collectie in bruikleen te geven aan kunstcentrum Saksala ArtRadius  in Finland.

  Vanaf dat moment is daar gewerkt aan het AllaprimA MuseuM waar de collectie in wisselende samenstellingen gepresenteerd zal gaan worden. Inmiddels is het eerste deel van de planning voltooid en is er het afgelopen najaar en winter een interessante tentoonstelling te zien geweest onder de titel ‘view on children’s paintings’.

  Om de eerste fase te realiseren heeft het Finse cultuurfonds (Suomen Kulttuurirahasto) in 2005 een stipendium van 14 000€ verstrekt. De rechtervleugel van het hoofdgebouw van het kunstcentrum is met eenvoudige middelen geschikt gemaakt als museum.  Er zijn naast de tentoonstelling met de kindertekeningen diverse andere presentaties te zien (geweest). Iedere winter zal een ander accent op de collectie kindertekeningen worden gelegd en zal de samenstelling van de tentoonstelling daaraan worden aangepast.

  Als onderdeel van de tentoonstellingen wordt telkens een programma met lezingen, workshops en rondleidingen georganiseerd.

  Tijdens de zomermaanden worden speciale workshops en cursussen georganiseerd waarin de wisselwerking tussen het zelf schilderen en het beeldend onderwijs wordt uitgewerkt.

  De cursussen bestaan uit een programma waarin de deelnemers zelf aan het werk gaan en een deel waarin zij (Finse) kinderen zien werken. Beide delen vinden gelijktijdig plaats en vormen een onderdeel van de besprekingen tijdens en na de dagelijkse werkzaamheden.

  In 2008 vindt er een uitbreiding van de cursusmogelijkheden plaats en kunnen ook anderen dan Finse leerkrachten van deze bijzondere combinatie gebruikmaken. Voor Nederlandse leerkrachten een unieke gelegenheid om zelf te schilderen, hun kennis over het kinderlijke tekenen te verdiepen en uit te breiden en gelijktijdig in een schitterende omgeving te genieten van 24 uur licht. De zomers in Finland zijn droger dan in Nederland en de uren zonnenschijn ligt op het niveau van Noord Italië. Een heerlijke ambiance om veel en lang buiten te werken en de uitbundige groei van de Finse natuur te ondervinden.

  De cursussen en seminars staan onder leiding van Marja de Jong, professioneel kunstenaar en tekendocent met een jarenlange ervaring in de AllaprimA Art School en op de PABO.
  Eventueel aanwezige kunstenaars kunnen een bijdrage leveren aan de workshops.

  PROGRAMMA

  Het seminar bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel.

  Gedurende het praktische deel wordt zelf geschilderd en getekend en komen de werkwijze, de visuele kenmerken van kindertekeningen, de introductie van een thema, de verschillende zienswijzen, de wijze waarop het tekenende kind kan worden begeleid, de materiaalkeuze en het materiaalgebruik aan de orde.

  In het theoretische deel wordt ingegaan op de fundamentele betekenis van de visuele waarneming, de ontwikkeling van het kinderlijke tekenen en de wijze waarop dit in een lesprogramma kan worden gestimuleerd.

  De combinatie van praktisch werk met een theoretische grondslag en de intensieve gesprekken hierover heeft als doel een beter inzicht te krijgen in de manier waarop beeldend onderwijs verweven kan worden met het totale onderwijsprogramma in de basisschool, zodat de ontwikkeling van de visuele waarneming gericht gestimuleerd kan worden.

  LEERKRACHTEN:

  o om de eigen zienswijze te ontwikkelen wordt er zelf geschilderd en getekend

  o begin maandag en eindigen op vrijdag met een presentatie op zaterdag

  o op de eerste dag legt Marja de Jong het programma uit en geeft zij opdrachten om ervaring op te doen hoe een tekening en schildering kan worden opgebouwd,
  - er wordt ook veel aandacht geschonken aan de manier waarop de materialen gebruikt kunnen worden,
  - hoe te beginnen met een schildering/tekening,
  - ‘s avonds kan er gesproken worden over de betekenis van tekenonderwijs en wat dat te maken heeft met de eigen verbeelding

  o op de tweede dag wordt begonnen met het eigen werk door te onderzoeken op welke verschillende manieren de omgeving verbeeld kan worden
  - gelijktijdig start een groepje kinderen onder leiding van Marja de Jong
  - ‘s avonds wordt er over gesproken hoe er verder gewerkt kan worden

  o op de derde dag wordt er werk uitgezocht dat geschikt is om aan verder te werken, de manier van werken moet onbevangen zijn en vrij van clichée’s
  - ‘s avonds wordt er met name naar het werk van de kinderen gekeken en kan er besproken worden wat de betekenis van opdrachten is

  o op de vierde dag wordt werk uitgezocht om aan verder te gaan of om een detail uit nemen dat te vergroten
  - het is mogelijk om een serie of om een uitvergroting te maken
  - ‘s avonds zullen zaken als verschillen tussen kunstwerken en de relatie tussen het eigen werk en dat van kinderen aan de orde komen

  o op de vijfde dag worden de werkstukken afgemaakt en wordt begonnen met het opbouwen van de presentatie op zaterdag
  -‘s avonds is er tijd om ideeën te noteren voor eigen lessen
  - natuurlijk is er een feestelijke laatste avond

  o op zaterdag is dan een presentatie die zoveel mogelijk buiten zal plaatsvinden en waar iedereen van harte welkom is.

  docent: Marja de Jong
  kunstenaar, tekendocent
  schrijver en samensteller van ‘kindertekeningen, een beeldverhaal’
  Het kleinschalige kunstcentrum heeft een beperkt aantal ruime studio’s voor 2-4 personen.

  Er zijn werkruimtes binnen en buiten, het AllaprimA MuseuM, het FOAM sculpture park, een labyrinth (in ontwikkeling) en een kinderbouwbos

  De omgeving bestaat uit bossen, een enorm meer, weilanden en akkers en bijna alles is vrij toegankelijk.

  voor eigen rekening zijn: reiskosten, verzekeringen, annuleringsverzekering, ontbijt en diner, persoonlijke uitgaven
     information |Marja de Jong | mobile 00358 (0)50 4625 675 | info@arefs.org |

  copyright
  zoeken
  zomergasten
  kunstenaars
  omgeving
  email
  art links
  HOME
  search
  summer­guests
  artists
  surroundings
  email
  links
  privacy
  etsi
  kesävieraat
  taiteilijat
  ympäristö
  email
  support
  also visit
  AllaprimA | AREFS | 14square | Marja de Jong | ArtRadius | Lucien den Arend | St Ives Net / Selected Art

  ©2004-2011 Saksala ArtRadius
  art works©artists concerned
  site design by DutchDeltaDesign
  in cooperation with Lucien den Arend