• Finland
 • +358 (0)50 4625 675

ArtRadius Saksala

 

international artist-in-residence program in rural Finland


news bulletin/nieuwsbrief 2005


 • nieuwsbrief  2003
 • nieuwsbrief  2004
 • nieuwsbrief  2005
 • news bulletin  2006
 • nieuwsbrief december 2005

  deze nieuwsbrief geeft informatie over

  -een wens voor 2006
  -stichting AllaprimA
  -brief van zwarte Piet
  -AllaprimA MuseuM
  -kindertekeningen en art education
  -het kunstcentrum Saksala ArtRadius
  -artist-in-residence
  -kunstprojecten
  -gasten in het kunstcentrum
  -het FOAM ArtRadius sculpture park
  -Marja de Jong
  -vakantiewerk en stage
  -donateurs, vrienden en sponsors
  klik op een kopje voor de verschillende items

  Marja de Jong

  als ondernemer

  2005 was het tweede volledige jaar dat ik in Finland woon. Nog steeds is het iedere dag een feest om in deze omgeving te kunnen wonen en met dit project bezig te zijn. Het is hard werken, maar het valt niet zwaar omdat je de resultaten ziet.
  Eind 2004 zijn de verbouwingen voorlopig gestopt en zijn de kamers en werkruimtes klaar voor de kunstenaars en gasten.
  Er is altijd veel te doen, te plannen, te onderhouden en te regelen, tot op heden doe ik alles zelf. Van schoonmaken, grasmaaien en de houtkachel (1 m³ per dag) stoken tot contacten leggen met organisaties en personen die van belang kunnen zijn, ontvangen van gasten, geven van cursussen en ook nog zelf schilderen.
  Het klinkt als heel veel en dat is het ook, maar het is goed om van alle aspecten in het centrum te weten wat het kost aan tijd en inzet. De waardering als iemand het kan overnemen is dan des te groter.


  In de winter van 2004/2005 was ik mij erg bewust van het feit dat dit (hopelijk) de laatste winter zonder gasten zou zijn. Ik heb alle dagen het hele gebouw (2000 m²) voor mij alleen gehad en daar heb ik volop gebruik van gemaakt om goed te bekijken hoe alles nu werkt en wat er allemaal nog gedaan moet worden.

  Er kwamen zo nu en dan bezoekers die eens wilden weten wat er nu eigenlijk allemaal te beleven valt en daarmee had ik telkens weer boeiende gesprekken.

  De eerste gasten in 2005 kwamen in februari en eind april startte het eerste symposium. De kunstenaars zorgden ervoor dat het een echt actief centrum werd met veel gezaag, vuur, boren en gesprekken. Deze periode heb ik als heel waardevol ervaren. Juist omdat dit de eerste keer is en er van alles nog uitgevonden moet worden.

  De cursussen FLY IN THE SKY voor leerkrachten basisonderwijs en kinderen van 8-14 jaar waren succesvol. De formule werkt en ik hoop dat komend jaar er grotere groepen gevormd kunnen worden.

  De tentoonstellingsruimten zijn in 2005 in gebruik genomen, daarvoor werden ze als opslagruimte gebruikt. Met Kick en Jatta hebben we in een weekend de kamers leeggehaald, de deuren eruit, gezogen en gedweild, daarna de vloeren geverfd en zie het museum heeft vorm gekregen. Inmiddels zijn er al verschillende tentoonstellingen geweest is er steeds wat te zien en te beleven. De 'artshop' functioneert boven verwachting en ik hoop dat komend seizoen nog meer mensen de weg zullen weten te vinden.

  Voor kerstmis is er een pikkujoulu geweest. Deze traditionele kerstvieringen hebben weinig met kerst te maken, maar alles met gezelligeheid, zingen, dansen, eten en drinken. Elina en Marius hebben de hele dag staan bakken en hebben traditionele kerstbroodjes gemaakt, die erin gingen als koek. Verder moet er veel glögi zijn.  als kunstenaar


  museum Riihisaari Savonlinna

  Van juni tot en met is het diptiek 24 HOURS DAY AND NIGHT te zien geweest in het Riihisaari Museum in Savonlinna, het was mijn laatste werk en het eerste dat ik in Finland heb geschilderd.

  Van half november tot half januari is mijn werk te zien geweest in het AllaprimA MuseuM. Het is verheugend dat een aantal grote schilderijen is verkocht tijdens deze tentoonstelling. Nu is mijn werk ook in verschillende Finse collecties opgenomen. Er wordt gewerkt aan mijn nieuwe site marjadejong.com waar mijn werk op gepresenteerd zal worden. Intussen is mijn werk ook te zien op allaprima.org. Ondanks dat er niet veel tijd is en mijn aandacht over veel dingen is verspreid, probeer ik ook aan het schilderen te blijven, want eens moet ik de formule vinden om het Finse licht te vangen.

  HOME met schilderijen, mono prints en tekeningen van Marja de Jong

  als kunstdocent

  Nog nooit heb ik een subsidie aangevraagd voor mijn werk als kunstdocent, maar om hier een begin te maken met cursussen is een financiële injektie wel prettig. Het was dan ook een bijzondere ervaring om van verschillende officiële instanties aardige bedragen te krijgen toegekend. Het wordt allemaal heel officieel gedaan met diploma's en uitreikingen. Het regionale cultuurfonds (Etelä-Savon Kulttuurirahasto) heeft FLY IN THE SKY gehonoreerd en het nationale cultuurfonds (Suomen kulttuurirahasto) het AllaprimA MuseuM. Stichting AllaprimA heeft ook bijgedragen aan dit educatieve deel van het kunstcentrum.

     


  officieel 'diploma' stipendium FLY IN THE SKY zomer 2005

  op de bres voor sponsoring

  Behalve Kulttuurirahasto en stichting AllaprimA hebben verschillende andere organisaties ook financieel geholpen.
  Arts Council Finland heeft een bijdrage gegeven voor het artist-in-residence programma winter 2005-2006.
  Het symposium is gesteund door de provincie Etelä-Savo en door de gemeentes Mikkeli en Haukivuori.
  Het is mij duidelijk geworden dat er alles aan gedaan wordt om mijn idee te laten slagen. Voor mij een reden te meer om stevig door te blijven gaan.

  nieuwe ervaringen

  Van alle nieuwe dingen het afgelopen jaar is het verwarmingsproject wel het meest ingrijpende. Aangezien de olie onbetaalbaar is, werd mij voorgesteld om met hout te gaan stoken. Na enige aarzeling ben ik daarmee begonnen. Het zijn oude ketels, maar ze functioneren nog goed. Er zit een boiler achter van 4000 liter, die als warmte opslag dienst doet en nadat de pomp daarvan gemaakt is werkt deze prima. Dan moet er 2 tot 3 keer per dag gestookt worden. 's Morgens om 5.00 uur start de eerste ronde en 's avonds om een uur of elf is het einde verhaal. Lange dagen dus en veel sjouwen, want de openhaardblokjes die bij de tuincentra te koop zijn vallen in een bodemloze put. Flinke stammen van een meter lang gaan erin. Er was geen voorraad aangelegd, dus er komt nu hout van alle kanten. Resten uit het bos, een afgebroken huis, een boom die opgeruimd moet worden alles wordt verbrand.

         
  houtblokken die eigenlijk te klein zijn


  een boiler met 4000 liter water

  Onder de boiler staan twee kachels, de oliekachel gebruik ik zo min mogelijk. Inmiddels heb ik heel wat ervaring opgedaan, maar zonder de hulp van Jukka Moilanen een boer uit de omgeving zou het nooit lukken. Die komt regelmatig inspecteren of er nog genoeg is en komt dan weer met karren aan om in de opslagruimte te storten. weer veel sjouwen, maar het geeft een goed gevoel de bergen hout mooi gestapeld te zien liggen. Jammer alleen dat het weer zo snel weg is, want 1 m³ hout per dag is echt veel.

  In het voorjaar moet er begonnen worden met de voorraaad voor komende winter. Ik kan dus wel wat hulp gebruiken.

  poezen


  poezen in het kunstcentrum
  beren buiten, poezen binnen
  jozefien, mattilde, karel

  wie zit waar? hoeveel poezen zijn er te zien?

  KAREL is kunstkenner

     

  KAREL moeder voor AMALIA

  nog steeds de grootste

  Zoals te zien doen de poezen het allemaal erg goed. Er worden nu volop muizen gevangen, Amalia is daar heel goed in. Zelfs Wammes loopt mee als er weer gerend moet worden. Hij weet misschien wel niet waarom, maar het is wel gezellig. Ik ben blij dat ze goed met elkaar kunnen opschieten en plezier hebben binnen.

  kerstmis

  Dit jaar heb ik met kerstmis weer eens alle vomen tevoorschijn gehaald en ze kaal overal neergezet. Het zag er zeer feestelijk uit en uit alle ramen scheen het zachte licht van de BLOKKER bomen met ledjes.
  Het is de eerste keer dat ik zo aan het versieren ben geweest, maar door het grote oppervlak ben je niet gauw te overdadig.
  Versieringen in de bomen is nog onmogelijk vanwege de poezen, maar ik heb het niet gemist.
     information |Marja de Jong | mobile 00358 (0)50 4625 675 | info@arefs.org |

  copyright
  zoeken
  zomergasten
  kunstenaars
  omgeving
  email
  art links
  HOME
  search
  summer­guests
  artists
  surroundings
  email
  links
  privacy
  etsi
  kesävieraat
  taiteilijat
  ympäristö
  email
  support
  also visit
  AllaprimA | AREFS | 14square | Marja de Jong | ArtRadius | Lucien den Arend | St Ives Net / Selected Art

  ©2004-2011 Saksala ArtRadius
  art works©artists concerned
  site design by DutchDeltaDesign
  in cooperation with Lucien den Arend