• Finland
 • +358 (0)50 4625 675

ArtRadius Saksala

 

international artist-in-residence program in rural Finland


news bulletin/nieuwsbrief 2005


 • nieuwsbrief  2003
 • nieuwsbrief  2004
 • nieuwsbrief  2005
 • news bulletin  2006


 • kunstcentrum Saksala ArtRadius winter 2005

  nieuwsbrief december 2005

  deze nieuwsbrief geeft informatie over
  -een wens voor 2006
  -stichting AllaprimA
  -brief van zwarte Piet
  -AllaprimA MuseuM
  -kindertekeningen en art education
  -het kunstcentrum Saksala ArtRadius
  -artist-in-residence
  -kunstprojecten
  -gasten in het kunstcentrum
  -het FOAM ArtRadius sculpture park
  -Marja de Jong
  -vakantiewerk en stage
  -donateurs, vrienden en sponsors
  klik op een kopje voor de verschillende items

  kunstcentrum Saksala ArtRadius

  het jaar rond  Het jaar rond 2005 is het eerste volledige jaar waarin het kunstcentrum heeft gedraaid. In elk seizoen is de omgeving in een ander kleed gehuld en daar raak je niet op uitgekeken. De kleuren, het licht en de snelheid waarmee de natuur aan een nieuwe fase begint. De kunstenaars die hier in mei waren hebben met eigen ogen gezien dat in een dag de bomen in blad komen. 's Morgens kijk je nog door praktisch kale takken en 's avonds is de boom volledig in blad en kan er niet meer doorheen gekeken worden. De zomer is prachtig door het lange licht, de lange dagen en de vele zon. Het is aangenaam warm en ondanks dat ook hier meer regen valt dan vroeger is alles zo weer droog en kan er weer van alles buiten worden gedaan. Het groeiproces gaat ook enorm snel met de lange dagen. Je kan er bij blijven staan, je ziet het groeien. De herfst komt met rood, geel, goud en bruin, paddestoelen, bessen, appels, pruimen en dat moet allemaal geplukt en verwerkt worden. Emmers vol sap, vriezer vol moes, vaten vol prut dat cider moet worden. Dan komt de sneeuw, het meest intense jaargetij. Dit licht is onwezenlijk, met grijs, roze, bleekblauw en schaduwen die alles kunnen vervormen. De nachthemel diep zwart met een vloed aan sterren zo helder, met wat geluk ook noorderlicht. Dan worden de lichtjes ontstoken en de vuren branden overal en is het wachten op de terugkeer van de lange dagen.

  natuur en cultuur

  Het kunstcentrum is omgeven door landbouwgrond, bossen en iets verder grote en kleine meren. De 6 hectare grond van het centrum bestaan uit 2 boomgaarden met oude appelbomen, meer dan 60 bessenstruiken en enkele pruimenbomen. Verder is er een grasland dat een boerin maait en een graanakker. Zonder iets te hoeven doen zijn de veranderingen in de natuur hier aldoor aanwezig. Er moet natuurlijk wel gras gemaaid worden en dat kost wel enige tijd, maar daardoor zijn de veranderingen nog beter zichtbaar.

  Aan de voorkant van het centrum ligt een stuk niet onderhouden bosland, waar volgend jaar labyrinth op moet komen. Kunstenaars kunnen daarvoor hun ideeën opsturen. Als dat klaar is zal de indruk vanaf de weg uitnodigender zijn.

  Het jaar begint en eindigt met grote vuren, hout genoeg en ook ruimte om de meest indrukwekkende vuren op te bouwen. Buurman de timmerman doet daar ook aan mee en zijn kleine zoon is diep onder de indruk van dit spattend en spannend vuur.


  oudejaarsavondvuur

  rotstekeningen Ristiina

  Op verschillende plaatsen in Finland en ook in deze regio zijn sporen te vinden van heel oude bewoners. Rotsschilderingen, die na een lange tocht door een een bos zijn te bekijken, zonder dat er een hek voor staat. Het is ok mogelijk om vanaf het meer naar deze vervagende resten te kijken. Te weten dat daar mensen het van belang vonden om dit maken en dat dat nu nog te zien is, maakt dat zij nog een beetje voortleven iedere keer als deze tekens gezien worden.


  bessen in het najaar

  kruiwagens vol appels

  Het jaar 2005 had een overvloedig oogst met zoveel appels, bessen en zelfs pruimen dat er dagen gewerkt moest worden om alles weg te krijgen. De resten zijn aan de vogels overgelaten. Vanuit deze overvloed is het idee ontstaan om in 2006 ook gasten te laten delen in dit plezier van zelf plukken en jam maken.


  grote hoeveelheden jam,gelei en moes


  een echt kasteel in Savonlinna

  Er staan in Finland verschillende kastelen uit de tijd dat er nog sprake was van verdediging- en vestingwerken. In Savonlinna wordt het nu benut om in de zomer spectaculaire opera op te voeren.


  avondlucht in augustus


  zomerstrandje aan het meer

  De ruimte blijft indrukwekkend en de luchten er boven zijn ongekend. Het water is snel opgewarmd in het voorjaar en heerlijk om in te zwemmen, maar varen en vissen zijn ook favoriet. In de winter wordt er aan ijsvissen en ijszwemmen gedaan. Bizar, maar het wordt erg serieus genomen.


  weerspiegelingen in het meer


  5 minuten roze sneeuw

  het symposium 'less is more again'

  Het allereerste symposium was een groot succes.
  6 Kunstenaars uit verschillende landen zijn tussen mei en september aan het werk geweest:
  Kiril Prashkov Bulgarije
  Ton Kalle Nederland
  Jaak Hillen België
  Mari Shields USA/Nederland
  Roland de Jong-Orlando Nederland
  Varol Topaç Turkije


  Jukka Moilanen aan het werk met de kunstenaar Varol Topaç

  De beelden staan opgesteld rondom het kunstcentrum en zijn het hele jaar te bezichtigen.

  Op www.foam.ws en deze site www.saksala.org is de catalogus te vinden. De catalogus is ook als boek te verkrijgen en kost 25€. Bestellen kan door te mailen aan: mail@saksala.org en na betaling wordt het boek gratis thuisgestuurd (ook in het buitenland).

  Voor 2006 staat het symposium 'HOMO ERECTUS' op het programma. Ook voor 2007 wordt al volop gepland. 'ISLANDS-H-K 62 degree of lattitude' is een groot steen symposium dat op verschillende lokaties zal plaatsvinden. Ton Kalle is de curator van dit project.

  artist-in-residence


  kamer voor een kunstenaar, die 5 maanden in het kunstcentrum verblijft

  Deze winter verblijven de eerste kunstenaars in de studio's van de residence.
  Elina Tuhkanen uit de VS (zij verblijft van november tot en met maart)
  Marius Monkam uit Kameroen (Hij verblijft van november tot en met maart)
  Sarawut Chutiwongpeti uit Thailand (hij verblijft van januari tot eind juli)
  Jonathon Bailey uit Australië (hij komt in februari en maart)
  Deze jonge kunstenaars hebben allemaal een eigen project waar ze aan werken.
  In het voorjaar zullen de diverse tentoonstellingen, performances en videopresentaties plaatsvinden.

  bezoekers en gasten

  Afgelopen jaar is het aantal bezoekers aan kunstcentrum Saksala ArtRadius aanmerkelijk groter dan in 2004. Er waren meer speciale momenten, zoals openeningen, waar mensen voor kwamen en doordat het museum nu open is het voor bezoekers duidelijker waar ze voor komen. Ook het symposium heeft extra mensen getrokken. Het is prettig om in alle rust met kunstenaars te kunnen praten over hun werk, maar ook om zeaan het werk te zien.

  De cursussen zoals FLY IN THE SKY beginnen te lopen, maar er kunnen grotere groepen geplaatst worden. Echter alles heeft zijn tijd nodig en komend jaar worst er gehoopt op een grotere bezetting.

  Voor komend jaar zijn er verschillende arrangementen gepland, waarin gasten tijdens een verblijf ook een cursus kunnen volgen, hierdoor hoeven belangstellenden niet meer van alles uitterekenen maar een heel pakket nemen. Natuurlijk blijven individuele wensen mogelijk. ok dit moet allemaal nog groeien, maar in een jaar groeien de bomen niet tot in de hemel.  In 2005 zijn de eerste echte stappen gezet om het kunstcentrum duidelijk vorm te geven. Er moet nog veel gebeuren, maar er zijn veel contacten gelegd en het aantal bezoekers stijgt.  information |Marja de Jong | mobile 00358 (0)50 4625 675 | info@arefs.org |

  copyright
  zoeken
  zomergasten
  kunstenaars
  omgeving
  email
  art links
  HOME
  search
  summer­guests
  artists
  surroundings
  email
  links
  privacy
  etsi
  kesävieraat
  taiteilijat
  ympäristö
  email
  support
  also visit
  AllaprimA | AREFS | 14square | Marja de Jong | ArtRadius | Lucien den Arend | St Ives Net / Selected Art

  ©2004-2011 Saksala ArtRadius
  art works©artists concerned
  site design by DutchDeltaDesign
  in cooperation with Lucien den Arend